Leírás
A nátrium-glutamát (MSG, monosodium-glutamate) a glutaminsav nátriummal alkotott sója, amely fehér, kristályos por formájában érhető el. Ez az aminosav nátriumsója vízben és a szájban gyorsan oldódik, nátriumkationra és glutamátanionra válva szét.
Az MSG az egyik legelterjedtebb élelmiszer-adalékanyag, jellegzetes umami ízével az ötödik alapízként ismert. A glutamát ízérzetét legintenzívebben a glutaminsav és nátriumsója kelti, amelyek erősen ingerlik az umami receptorokat, finom húsízt adva az ételeknek, és kiemelve az ízeket. Az ázsiai konyhában a nátrium-glutamátot hasonlóan alkalmazzák, mint ahogyan Európában a sót és a borsot.
A nátrium-glutamát kiemelkedő szerepet játszik a pontyhorgászatban is, hiszen hatékonyan ingerli a pontyok ízlelő receptorait. A csaliból kioldódva „csak még egy falat” érzését kelti, ami előnyt jelent a horgász számára a kapások elérésében. Széles körben használt anyag a professzionális csalikészítők körében, mivel komplex bojlikban is megtalálható, biztosítva ezzel a kiemelkedő fogási eredményeket.
Leginkább HNV (magas tápértékű ) és hallisztes keverékekben alkalmazzák, ahol kitűnő sikerekkel bír, fokozva a csalik attraktivitását és hatékonyságát.
A nátrium-glutamát nélkülözhetetlen összetevő, amely nemcsak az ételek ízét gazdagítja, hanem a horgászat alatt is növeli a kapásszámot.
Ajánlott adagolás: 3–7 g/kg alapmix.